2. ÇEVRE YÖNETİMİ

Çevre Danışmanlık Firması, çevre yönetimi hizmeti vermesi için Bakanlık tarafından belgelendirilen tüzel kişidir.

Günümüzde hızlı nüfus artışına bağlı olarak hammadde kullanımındaki büyük artış dolaylı yollardan hava kirliliği, su kirliliği ve toprak kirliliği gibi pek çok çevresel problemi de beraberinde getirmektedir. Bu nedenle ülkeler kendi toplumlarının yaşamını garanti altına almak zorunda kalmıştır.

Türkiye uzun yıllardır çevre politikasında büyük atılım sergilemiş olup özellikle son yıllarda üretim yapan işletmelerin çevre üzerindeki etkilerini kontrol altına almayı hedeflemiştir. “Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği” bu devlet politikalarının kanunla desteklenmiş olanlarından yalnızca biridir ve günümüzde neredeyse her işletmeyi ilgilendiren en önemli yönetmeliklerin başında gelmektedir. Yönetmelik ile birlikte Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanı tanımları hayatımıza girmiştir.

Firmamız, Çevre İzin Lisans Yönetmeliği kapsamında çevre yükümlülüğü olan firmalara Çevre Danışmanlığı ve Mühendislik hizmetleri konusunda hizmet veren yeterlik sahibi bir çevre danışmanlık firmasıdır. Bu kapsamda çözüm odaklı, stratejik ve sistematik yaklaşımlarla işletmelerin çevreye olan etkileri mevcut kanun ve yönetmeliklere uygun olarak incelenmekte ve müşterilerinin çevre yükümlülükleri yerine getirilmektedir.
2.1 İl Müdürlüğü uygunluk yazısının alınması
MARMARAÇED ÇEVRE DANIŞMANLIK Çevre İzin veya Çevre İzin ve Lisans belgesinin alınması aşamalarında yer alan rapor, bilgi ve belgeleri hazırlayarak ilgili yönetmelikler doğrultusunda hizmet vermek üzere Bakanlık tarafından ‘’ÇEVRE DANIŞMANLIK YETERLİLİK BELGESİ’’ ile yetkili kılınmıştır.
Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinin Ek-1 veya Ek-2 Listelerinde yer almayan faaliyetler bağlı bulundukları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden ‘’Çevre İzni Kapsam Dışı’’ görüş yazısını almakla yükümlüdürler.
Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinin Ek-1 veya Ek-2 Listelerinde yer alan faaliyetler için, ilk olarak Geçici Faaliyet Belgesinin alınması gerekmektedir. Geçici Faaliyet Belgesi başvurusu Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinin Ek-3A ve Ek-3B’sinde belirtilen bilgi, belge ve raporlarla birlikte yapılmakta olup, İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı’da istenilen evraklardan bir tanesidir.
İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısının Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilebilmesi için işletmenin evrak ve yönetmelikte belirtilen fiziksel şartlara  uygun durumda bulunması gerekmektedir. MARMARAÇED ÇEVRE DANIŞMANLIK olarak İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı başvurusunu yaparak, firmalarımızın Çevre İzni işlemlerini başlatmakta ve İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısının alınmasından itibaren tüm işlemleri titizlikle yürütmekteyiz.

2.2 Geçici Faaliyet Belgesi Alınması
İşletmenin, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamındaki kirleticilik derecesi (Ek listesindeki yeri) belirlenerek; belgenin alınabilmesi için gereken fiziki şartların yerine getirilmesi sağlandıktan sonra Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK-3A ve EK-3B’de belirtilen bilgi, belge ve raporlar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı elektronik sistemi üzerinden başvuru yaparak, işletmelere Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) alınması sağlamaktayız.
 

2.3 Çevre İzin Belgesi Alınması: 
İşletmenin, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamındaki kirleticilik derecesi(Ek listesindeki yeri) belirlenerek; belgenin alınabilmesi için gereken fiziki şartların yerine getirilmesi sağlandıktan sonra Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK-3A ve EK-3B’de belirtilen bilgi, belge ve raporlar ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı elektronik sistemi üzerinden başvuru gerçekleştirerek aldığımız Geçici Faaliyet Belgesinin geçerlilik süresinden en geç 180 gün önce, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK-3C’de belirtilen bilgi, belge ve raporlar ile birlikte Çevre İzni başvurusu gerçekleştirmekteyiz. Başvuru, yetkili merci tarafından altmış(60) takvim günü içerisinde değerlendirildikten sonra işletmeye Çevre İzin Belgesi almaktayız.

2.4- Çevre İzin ve Lisans Belgesinin Alınması
İşletmenin, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamındaki kirleticilik derecesi(Ek listesindeki yeri) belirlenerek; belgenin alınabilmesi için gereken fiziki şartların yerine getirilmesi sağlandıktan sonra Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK-3A ve EK-3B’de belirtilen bilgi, belge ve raporlar ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı elektronik sistemi üzerinden başvuru gerçekleştirerek aldığımız Geçici Faaliyet Belgesinin geçerlilik süresinden en geç 180 gün önce, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK-3C’de belirtilen bilgi, belge ve raporlar ile birlikte Çevre İzin ve Lisansı başvurusu gerçekleştirmekteyiz. Başvuru, yetkili merci tarafından altmış(60) takvim günü içerisinde değerlendirildikten sonra işletmeye Çevre İzin ve Lisans Belgesi almaktayız.
2.4.1 Tehlikesiz Atık Geri Kazanımı Lisans alınması
Çevre sorunlarının çözümlenebilmesi için, kaynakların korunması ve doğanın dengesinin sağlanmasında atıkların tekrardan ekonomiye kazandırılması önemli bir yer almıştır. Çağdaş dünya da atıkların yönetilmesi konusunda belirli bir öncelik sıralaması izlenmektedir. Bahsi Geçen önceliklerden en önemlisi atık miktarını kaynağında azaltmak ve geri kazanılabilir atıkların yeniden kazanılmasını sağlamaktır.  
MARMARAÇED ÇEVRE DANIŞMANLIK olarak Tehlikesiz Atık Geri Kazanımı konusunda faaliyet gösteren firmalarımızın, Çevre Lisansı alınması aşamalarında danışmanlık hizmeti vermekteyiz.
2.4.2 Tehlikeli Atık Geri Kazanımı Lisans alınması
Birçok tehlikeli atık ya da tehlikeli kimyasal, risklerini azaltmak kaydı ile yeniden kullanılabilmektedir. Bu maddeler atıl duruma geçtikten sonra kullanıcılar tarafından kontrol edilmemektedirler. Bu atıkların hepsi olmasa bile bir kısmının gerekli kontrollerden geçirildikten sonra, doğru temizleme ve doğru proseslerden geçirildikten sonra geri kazanımı mümkün olmaktadır.
Tehlikeli Atık Geri Kazanımı konusunda faaliyet gösteren firmalarımızın ilgili yönetmelik kuralları uyarınca çalıştırılması, işletilmesi ve Geri Kazanım Lisansının alınması konularında danışmanlık hizmeti vermekteyiz.
2.4.3 Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Belgesi Alınması
Ambalaj; Hammaddeden, işlenmiş ürüne kadar bir çok ürünün üreticiden kullanıcıya veya tüketiciye ulaştırılması korunması, taşınması, saklanması ve satışı sırasında kullanılan herhangi bir malzemeden üretilmiş tüm ürünleri ifade etmektedir.
Mevcut mevzuata göre; ambalaj yada ambalaj malzemesi üretim aşamaları haricinde nihai kullanıcıya veya tüketiciye ulaştıktan sonra ambalaj atığı haline gelmektedir. Ambalaj Atığı olarak nitelendirilen atıklar, geri dönüşümü sağlanabilen ve geri kazanılabilen önemli, ekonomik değeri olan atıklardır.
Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Tesisinin kurulması, işletilmesi ve Çevre İzin ve Lisans işlemleri konusunda danışmanlık hizmeti vermekteyiz.
2.4.4 .  Atık taşıma lisansı alınması
Atık taşıması lisansı almak isteyen firma ya da şahıslar, öncelikle Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan Karayolu Taşıma Yetki Belgesi'ni alır. Kuruluş, kendi işletmesinde oluşan atıklarını geri kazanım/bertaraf firmalarına götürmek istiyorsa K2, başka firmaların atıklarını alarak geri kazanım/bertaraf firmalarına götürerek ticari kazanç sağlanmak istiyorsa K1 belgesini alır. Yetki belgesinin alınmasının ardından aracı kullanacak olan sürücü için ADR (SRC5) sertifikası alınır. SRC5 sertifikası alınmasından sonra TSE Araç Proje Müdürlükleri'ne başvurulmalıdır. TSE Araç Proje Müdürlükleri, alınmak istenen Atık Taşıma Lisansına göre, başvurusu yapılmış araçları, farklı kriterlere göre değerlendirir. Bu süreçte gerekli yönlendirme ve bilgilendirmeleri firmaya sağlamaktayız. TSE ile ilgili süreç tamamlandıktan sonra Atıkların Karayolunda Taşınmasına İlişkin Tebliğin 14 üncü ve 15 inci maddelerinde listelenen bilgi ve belgelerle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvuru gerçekleştirmekteyiz.
2.5 Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma Geri Kazanım  Belgesi alınması
Tehlikesiz Atık Toplama-Ayırma Tesislerinde Aranan Şartlar başlığı altında Madde-12’de Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma Faaliyeti yapan tesislerin, uyması gereken şartlar belirtilmiştir. Bu şartlara göre Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma Faaliyet yapan tesisler;
⦁    Stok sahasının zemin geçirimsizliği beton veya benzeri malzeme ile sağlanır, yağmur ve yüzey sularının drenajı için tedbirler alınır.
⦁    Tesis genelinde oluşacak yağmur suları, yıkama ve benzeri atık sulardan ayrı toplanır.
⦁    Gürültü, toz gibi kirleticilere karşı ilgili yönetmeliklerde tanımlanan sınır değerlere uyulur.
⦁    Tesis çevresi dışarıdan görülmeyecek şekilde çevrilir ve bu alana personel harici kişilerin izinsiz girmesi önlenir.
⦁    Metal hurda toplama-ayırma faaliyeti yapan tesislerde taşınabilir radyasyon ölçüm cihazı ve yeterlilik sahibi personel bulundurulur. OSB, küçük sanayi siteleri vb. şekilde toplu halde bulunan ve giriş çıkışları kontrol altına alınmış sanayi sitelerinin girişlerinde radyasyon kontrol sistemi ve yeterlilik sahibi personel varsa bu şart aranmaz.
⦁    Yağ ile veya başka malzemelerle kirlenmiş parçalar, akü, pil, metal dışı yabancı malzemeler için ayrı ayrı konteynır kullanılır.
⦁    Yağ ile kontamine olmuş yüzeyi temizlemek amacıyla absorban malzemeler ile yağ çözücüler bulundurulur.
Hükümlerini yerine getirmekle yükümlüdürler.
MARMARAÇED ÇEVRE DANIŞMANLIK olarak Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma konusunda faaliyet gösteren firmalarımızın, kurulum aşamasından itibaren Toplama-Ayırma Geri Kazanım Belgesi başvurusunun yapılması, ve ilgili yönetmelik doğrultusunda aylık Kütle-Denge beyan girişlerinin yapılması konusunda hizmet vermekteyiz.

Hızlı iletişim
  • +90 536 273 70 08
  • +90 536 273 70 08
  • info@marmaraced.com.tr
İletişim Formu
Hızlı iletişim

WhatsApp
Hemen Ara